Om skolan

Ellen Fries gymnasium är Uppsalas nya kommunala gymnasieskola. Här är bildning, kreativitet och företagsamhet i fokus.

Välkommen till Ellen Fries gymnasium

Vi är Uppsalas nya kommunala gymnasieskola. Här är bildning, kreativitet och företagsamhet i fokus. Du får hjälp att hitta din väg tidigt under gymnasietiden eftersom vi vet att det är enklare att vara motiverad att plugga när målet är tydligt.

Våra ledord

På skolan jobbar vi efter tre ledord: företagsamhet, bildning och kreativitet. På skolan får du utveckla du din kreativitet och lära dig att driva företag, oavsett vilket program du går.

Vi har nära samarbete med Ung Företagsamhet (UF), lokala företagare och Uppsala universitet. Vi samarbetar också med Uppsala estetiska gymnasium rörande de individuella valen, vilket gör att du kan söka kurser som till exempel Film och Tv-produktion 1 samt Bild och form 1b. 

Läs mer om vårt arbete med företagsamhet och UF.

Läs mer om vårt samarbete som partnerskola till Uppsala universitet.

Skolans namn 

ellen fries 215.jpg

Skolan har fått sitt namn efter Ellen Fries, som levde på 1800-talet och var en av de första kvinnorna som tog studentexamen. Ellen Fries var den första kvinnan som disputerade i Sverige och i Norden. Hon disputerade 1883 vid Uppsala universitet. Hon ägnade hela sitt liv åt att få studera och att hjälpa andra som ville studera. 

Eftersom Ellen var kvinna kunde hon inte få jobb på universitetet efter sin examen. Hon valde istället att arbeta för att kvinnor skulle få samma rättigheter som män. Hon var bra på att bygga nätverk och var bland annat med och bildade Fredrika Bremer förbundet och Nya Idun.

Ellen Fries är ett gott exempel på en person som var både företagsam, kreativ och bildad. Varje år firar vi Ellen Fries födelsedag, den 23 september.

Läs mer om vårt firande av Ellen Fries-dagen.

Ellen Fries gymnasium finns på Västra Strandgatan 11 i Uppsala.

Adress: Västra Strandgatan 11, 753 11 Uppsala Koordinater: 59.8615923868757, 17.6308090079873

Karta som visar var Ellen Fries gymnasium finns. . Navigera i kartan med piltangenterna. Zooma i kartan med plus- och minustangenter.

Hoppa över kartan
Läser in karta symbol Läser in karta
Använd ctrl + scroll eller zoomknapparna i kartan för att zooma
Uppdaterad: