Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen.

På bygg- och anläggningsprogrammet lär du dig grunderna i något av alla de yrken som finns inom byggbranschen. Du får kunskaper om hur det går till att bygga hus och anläggningar, samhällsbyggnad och hur man bygger säkert och miljömässigt.

Arbetet är kreativt och resultatet blir påtagligt och bestående. Du får lära dig att själv lösa problem som uppstår under processen men också att samarbeta. Under utbildningen får du lära dig hantera maskiner och verktyg. Vi lägger stor vikt vid arbetsmiljö för att undvika arbetsskador.

Efter utbildningen kan du börja jobba direkt inom byggbranschen. Du kan också välja att läsa vidare på universitet eller högskola eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningar

Vi erbjuder tre inriktningar på programmet:

  • måleri
  • husbyggnad
  • mark och anläggning.

Måleri

Du lär dig om ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader och färg. Du kommer få möjlighet att jobba nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel byggnadsmålare.

Husbyggnad

Du får lära dig om byggnation och renovering av byggnader och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel golvläggare, murare, glastekniker, ställningsbyggare eller träarbetare.

Mark och anläggning

Du lär dig om bland annat markarbeten, platt- och stenbeläggningar, både för att bygga hus, vägar och järnvägar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel väg- och anläggningsarbetare eller järnvägstekniker.

Lärlingsutbildning

Hos oss kan du läsa bygg- och anläggningsprogrammet som en lärlingsutbildning. Lärlingsutbildningen innebär att du går på ett yrkesprogram genom att kombinera lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Du går minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

En lärlingsutbildning leder fram till samma yrkesexamen som en skolförlagd yrkesutbildning.

Läs mer om lärlingsutbildningen på Ellen Fries gymnasium

Idrott på schemat: NIU och LIU

Som lärlingselev på bygg- och anläggningsprogrammet på Ellen Fries gymnasium har du möjlighet att kombinera dina studier med en idrottsutbildning, NIU eller LIU. Det innebär att du får träna din idrott på skoltid.

Läs mer om NIU och LIU på Ellen Fries gymnasium.

Läs mer

Läs mer om bygg- och anläggningsprogrammet på Skolverkets utbildningsguiden.se

Läs mer om individuella val på Ellen Fries gymnasium

Poängplaner

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet måleri på Ellen Fries (PDF, 663 KB)

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet husbyggnad på Ellen Fries (PDF, 667 KB)

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet mark och anläggning på Ellen Fries (PDF, 666 KB)

Med NIU

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet måleri NIU på Ellen Fries (PDF, 678 KB)

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet husbyggnad NIU på Ellen Fries (PDF, 678 KB)

Poängplan bygg- och anläggningsprogrammet mark och anläggning NIU på Ellen Fries (PDF, 677 KB)

Uppdaterad: