Barn- och fritidsprogrammet

Barn- och fritidsprogrammet passar dig som är intresserad av ditt och andras välmående och som vill jobba med människor i alla åldrar och med olika förutsättningar.

Du lär dig om människans utveckling, hälsa och behov och tränar dig i att hjälpa dem att utvecklas och må bra. Du får både praktiska och teoretiska kunskaper om olika pedagogiska verksamheter som förskola, skola och fritidshem. Du lär dig också om pedagogik, arbetsmiljö och etik.

Du får träna dig på att planera, leda och dokumentera arbetet för stora och små grupper i en pedagogisk verksamhet. Utbildningen utvecklar din förmåga att vara kreativ, ta initiativ och att samarbeta.

Efter examen kan du exempelvis börja jobba som barnskötare i förskola eller skola, elevassistent eller som personlig assistent. Du kan också välja att läsa vidare på universitet eller högskola eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Lärlingsutbildning

Hos oss kan du läsa barn- och fritidsprogrammet som en lärlingsutbildning. Lärlingsutbildningen innebär att du går på ett yrkesprogram genom att kombinera lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Du går minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

En lärlingsutbildning leder fram till samma yrkesexamen som en skolförlagd yrkesutbildning.

Läs mer om lärlingsutbildningen på Ellen Fries gymnasium

Idrott på schemat: NIU och LIU

Som lärlingselev på barn- och fritidsprogrammet på Ellen Fries gymnasium har du möjlighet att kombinera dina studier med en idrottsutbildning, NIU eller LIU. Det innebär att du får träna din idrott på skoltid.

Läs mer om NIU och LIU på Ellen Fries gymnasium.

Läs mer

Läs mer om barn- och fritidsprogrammet på Skolverkets utbildningsguiden.se

Läs mer om individuella val på Ellen Fries gymnasium

Poängplaner

Poängplan Barn- och fritidsprogrammet på Ellen Fries (PDF, 665 KB)

Poängplan Barn- och fritidsprogrammet NIU på Ellen Fries (PDF, 681 KB)

Uppdaterad: