Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet passar dig som vill arbeta som personbilsmekaniker eller lastbilsförare.

På fordons- och transportprogrammet lär du dig hur fordon fungerar och hur de underhålls och repareras. Du lär dig att använda verktyg, maskiner, testinstrument och andra hjälpmedel inom fordonsbranschen. Programmet innebär ett arbete i kreativ miljö med stort fokus på problemlösning. I fordons- och transportprogrammet ingår även mycket kommunikation, till exempel med medarbetare och kunder.

Efter utbildningen kan du börja jobba direkt som personbilsmekaniker eller lastbilsförare. Du kan också välja att läsa vidare på universitet eller högskola eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningar

Vi erbjuder två inriktningar på programmet:

  • personbil
  • transport.

Personbil

Du lär dig om diagnostik, reparation och service av personbilar och lätta lastbilar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som till exempel personbilsmekaniker eller tekniker.

Transport

Du får lära dig att hantera den avancerade kommunikationsutrustning som finns i dagens transportfordon. Du får även lära dig de hjälpmedel som används vid lastning och lossning av gods. Vi lär dig att göra detta på ett så säkert och effektivt sätt som möjligt.

Under utbildningen får du möjlighet att nå flera olika körkortsbehörigheter och förarbevis. Du börjar med truckkort och B-kort. Det finns också möjlighet att utöka med C, CE samt YKB. YKB är yrkeskompetensbeviset som krävs för att du ska kunna arbeta som yrkesförare efter avslutad utbildning.

Lärlingsutbildning

Hos oss kan du läsa fordons- och transportprogrammet som en lärlingsutbildning. Lärlingsutbildningen innebär att du går på ett yrkesprogram genom att kombinera lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Du går minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

En lärlingsutbildning leder fram till samma yrkesexamen som en skolförlagd yrkesutbildning.

Läs mer om lärlingsutbildningen på Ellen Fries gymnasium

Idrott på schemat: NIU och LIU

Som lärlingselev på fordons- och transportprogrammet med inriktning personbil har du möjlighet att kombinera dina studier med en idrottsutbildning, NIU eller LIU. Det innebär att du får träna din idrott på skoltid.

Läs mer om NIU och LIU på Ellen Fries gymnasium.

Läs mer

Läs mer om fordons- och transportprogrammet på Skolverkets utbildningsguiden.se

Läs mer om individuella val på Ellen Fries gymnasium

Poängplaner

Poängplan Fordons- och transportprogrammet inriktning personbil på Ellen Fries (PDF, 666 KB)

Poängplan Fordons- och transportprogrammet inriktning personbil NIU på Ellen Fries (PDF, 680 KB)

Poängplan Fordons- och transportprogrammet inriktning transport på Ellen Fries (PDF, 665 KB)

Uppdaterad: