Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet passar dig som är intresserad av att jobba inom restaurang, bageri, konditori eller catering.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig kunskaper inom restaurang, bageri, konditori, service och bemötande. Du får lära dig matlagningens och bageri- och konditoriyrkets grunder, finesser och specialiteter. Du får också lära dig hur man producerar och hanterar livsmedel, så att du kan planera, organisera och genomföra arbetet på ett hygieniskt och säkert sätt.

En viktig del av utbildningen är att utveckla din servicekänsla och förmåga att möta gäster och kunder. Du tränar dig i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd, kreativ och arbeta självständigt, både själv och tillsammans med andra. Utbildningen innehåller också ekonomi och företagande, näringslära, specialkost och alkoholservering. 

Efter utbildningen kan du börja jobba direkt som exempelvis bagare, kock, konditor eller servitör. Du kan också välja att läsa vidare på universitet eller högskola eftersom programmet ger grundläggande högskolebehörighet.

Inriktningar

Vi erbjuder två inriktningar på programmet:

  • bageri och konditori
  • kök och servering.

Bageri och konditori

Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja och hantera råvaror samt att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.

Kök och servering

Du lär dig såväl professionell matlagning som att servera både i bar och matsal i en praxisnära miljö. Du får en god råvarukännedom och kunskap om hur man följer recept och väljer råvaror utifrån säsong och näringsinnehåll.

Du lär dig hur man lagar mat i både storkök och restaurangkök. Du får också lära dig hur man serverar mat och dryck till riktiga gäster. Inriktningen möjliggör framtida yrken som till exempel kock, servitör eller servitris och bartender.

Lärlingsutbildning

Hos oss kan du läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet som en lärlingsutbildning. Lärlingsutbildningen innebär att du går på ett yrkesprogram genom att kombinera lärande på en arbetsplats med lärande i skolan. Du går minst halva din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

En lärlingsutbildning leder fram till samma yrkesexamen som en skolförlagd yrkesutbildning.

Läs mer om lärlingsutbildningen på Ellen Fries gymnasium

Idrott på schemat: NIU och LIU

Som lärlingselev på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering har du möjlighet att kombinera dina studier med en idrottsutbildning, NIU eller LIU. Det innebär att du får träna din idrott på skoltid.

Läs mer om NIU och LIU på Ellen Fries gymnasium.

Läs mer

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet på Skolverkets utbildningsguiden.se

Läs mer om individuella val på Ellen Fries gymnasium

Poängplaner

Poängplan restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering på Ellen Fries (PDF, 703 KB)

Poängplan restaurang- och livsmedelsprogrammet kök och servering NIU på Ellen Fries (PDF, 717 KB)

Poängplan restaurang- och livsmedelsprogrammet bageri och konditori på Ellen Fries (PDF, 704 KB)

Uppdaterad: